Българската индустрия постепенно преодолява здравната криза. Това отчита Агенцията за икономическо

...
Българската индустрия постепенно преодолява здравната криза. Това отчита Агенцията за икономическо
Коментари Харесай

Поглед отвън: Индустрията в България преодолява здравната криза

Българската промишленост последователно преодолява здравната рецесия. Това отчита Агенцията за икономическо развиване на Германия Germany Trade and Invest (GTAI) в обявата " Икономически браншове: Българската промишленост последователно преодолява здравната рецесия ", представена от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в първия за 2022 година брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в Българска телеграфна агенция. 

Според обявата множеството промишлености постепенно се възвръщат от рецесията, само че секторите се развиват доста друго. Пандемията забавя българската стопанска система след дълъг интервал на напредък, като най-засегнат е секторът на услугите. В доста браншове на индустрията обстановката се усъвършенства.

Машиностроене: Конкурентният напън се усилва

Здравната рецесия, дефицитът на квалифицирани фрагменти и инфлацията усилват конкурентния напън в бранша. Компаниите от ден на ден влагат в цифровизация и ново съоръжение. Натискът за рационализация измежду фирмите в сектора продължава в средносрочен проект заради възходящия дефицит на квалифицирани фрагменти. Според Евростат българският импорт на машини, съоръжение и електронни съставни елементи се усилва съвсем двойно през август 2021 година в съпоставяне със същия месец на 2020 година

Химическата индустрия демонстрира постоянен напредък

Българската химическа индустрия демонстрира постоянен напредък, се акцентира в обявата. Компаниите в сектора уголемяват индустриалните си мощности. Химическото произвеждане в България е експортно насочено и се чака да нарасне с 5% през 2022 година Кризата с ковид продължава да подтиква търсенето на фармацевтични и медицински артикули.

Изграждането на жилищни здания е основно за строителството

В строителството построяването на жилищни здания подтиква растежа, се добавя в разбора. Тласък дава и нуждата от енергийно-ефективно възобновяване на здания. Частното жилищно строителство нараства с към една четвърт през 2021 година спрямо миналата година. Това ще продължи и през 2022 година, въпреки и по-предпазливо заради нарасналите цени на материалите, предвиждат от GTAI. Енергийно-ефективното възобновяване на жилищни здания дава значими импулси за напредък.

Очаква се 14% растеж в бранша на осведомителните и информационните технологии

Доставчиците на програмен продукт и цифрови услуги се възползват от доста по-високото търсене на информационни технологии. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) следи постоянен напредък в бранша и предвижда растеж от 14 на 100 за 2022 година Аутсорсинг промишлеността в България от години е един от най-големите работодатели в страната, се напомня в обявата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР